marți, 27 noiembrie 2012

planuri alese

"1 Iată, un rege va domni cu dreptate şi nişte prinţi vor stăpâni drept. 2 Fiecare om va fi atunci ca un adăpost împotriva vântului şi ca un refugiu în faţa furtunii, ca nişte pâraie de apă într-un loc uscat şi ca umbra unei stânci mari într-un ţinut însetat.
3 Atunci 
ochii celor ce văd nu vor mai fi închişi, 
iar urechile celor ce aud vor lua aminte.
4 Mintea celor nesăbuiţi va judeca sănătos, 
iar limba celor bâlbâiţi va vorbi repede şi clar. 

5 Nebunul nu va mai fi numit ales la suflet şi ticălosului nu i se va mai spune că este distins. 

6 Căci nebunul spune numai nebunii 
şi mintea lui se gândeşte numai la rău: 
e lipsit de evlavie 
şi spune neadevăruri cu privire la DOMNUL; 
îl lasă fără hrană pe cel flămând şi fără apă pe cel însetat. 

7 Mijloacele celui ticălos sunt rele; 
el face planuri mişeleşti pentru a-l distruge pe cel sărac cu minciuni, chiar şi atunci când cauza nevoiaşului este dreaptă. 

8 Dar cel ales la suflet face planuri alese şi rămâne statornic în ele. " Isaia 32:1-8

Regele are printi, nu domneste de unul singur. Printii nu pot guverna, domni fara un rege. Regele isi stie pozitia, isi cunoaste poporul, interesul tarii si a oamenilor din ea. Impreuna cu cei din echipa de conducere fac tot posibilul sa asigure binele poporului. Mai mult de atat, ei cunosc legea in totalitate, o aplica in favoarea ei si nu contra. Ei domnesc in dreptate si judecata, cu intelepciune si putere, protejand binele si pedepsind raul. Regele si printii sau sunt o binecuvantare pentru popor.

Textul de aici este unul mesianic, arata spre Mesia, Christos. El are puterea de a schimba radical vietile celor ce traiesc sub domnia Lui. El are puterea de a deschide ochii, urechile, inimile, mintea, de a dezlega limba, de a vindeca. Urmandu-L pe El oamenii sunt revigorati si binecuvantati, saracii sunt incurajati iar pacatosii eliberati de povara pacatului. Vor fi schimbati si vor deveni ca un parau de apa intr-un loc uscat, racoritor, ca o stanca de adapost pentru cei batuti de vanturile si furtunile vietii.

Atitudinea poporului se va schimba sub calauzirea conducerii Regelui si a printilor Sai. Oamenii vor accepta domnia Regelui si vor vrea sa vada ceea ce pana acum nu au inteles, sa auda ceea ce refuzasera sa auda, sa citeasca ceea ce pana atunci isi interzisesera sa faca. Si, Dumnezeu va binecuvanta schimbarea lor si mai mult. Le va deschide ochii, urechile, mintea si inima. Vor intelege ceea ce pana atunci fusese invaluit, incetosat, fara logica, sens.

Cuvantul va deveni clar pentru ei si vor putea distinge intre bine si rau. Vor avea puterea sa discearna cine este nebun, nedrept, necredincios si nu il vor mai lauda pentru ideile lui iar ticalosii vor fi dati deoparte pentru ca dorinta lor este de a scoate raul din mijlocul lor.

De cateva zile tot framant textul asta. Imi place ce spune Isaia. E un exemplu de domnie, conducere si regalitate. E idealul dorit de orice om normal. Cand L-am ales pe Mesia, Christos ca Domn si Mantuitor, viata mea a luat un alt drum, o alta turnura. Multe idei, filosofii de viata s-au schimbat. Nu le-am schimbat eu ca au trecut anii peste mine. Duhul Domnului a facut asta.  Christos e Cel ce face diferenta in viata unui om.
Imagine preluata de pe Facebook - Jews News

Imi place versetul 8. "Dar cel ales la suflet face planuri alese şi rămâne statornic în ele". Ce planuri fac? Imi e sufletul ales sau .... vraiste? Planuiesc vreodata ceva? Ma tin de planurile mele sau fac slalom prin imprejurari si oportunitati? Raman statornica in convingerile mele si in planurile facute?

Niciun comentariu: