joi, 29 noiembrie 2012

cand totul sta-mpotriva ...

"1 Vai de tine, nimicitorule, tu, care încă n-ai fost nimicit! Vai de tine, trădătorule, tu, care n-ai fost încă trădat de nimeni! Când vei înceta să mai distrugi, vei fi distrus şi când te vei opri din a mai trăda, vei fi trădat.

2 DOAMNE, fie-Ţi milă de noi! 
Noi nădăjduim în Tine! 
Fii tăria noastră în fiecare dimineaţă! 
Fii izbăvirea noastră în vreme de necaz!
3 Când răsună glasul Tău, popoarele fug; când Te ridici Tu, neamurile se împrăştie.
4 Prada voastră, neamuri, este adunată aşa cum o adună lăcustele; ca un roi de lăcuste aşa se aruncă oamenii asupra ei. 

5 DOMNUL este înălţat căci locuieşte în înălţimi. El umple Sionul cu judecată şi dreptate. 6 El va fi siguranţă pentru vremurile tale, belşug de izbăviri, înţelepciune şi cunoaştere, iar frica de DOMNUL, aceasta va fi comoara Sionului. 

7 Ascultă! 
Vitejii lor strigă pe drumuri, iar solii păcii plâng cu amar. 8 Drumurile sunt părăsite, nici un călător nu se mai află pe ele. 

Legământul este rupt, martorii sunt dispreţuiţi, nimeni nu mai este respectat. 9 Ţara geme şi se ofileşte; Libanul este făcut de ruşine şi se usucă; Şaronul este ca Araba, iar Başanul şi Carmelul îşi scutură frunzele. 

10 «Acum Mă voi ridica, zice DOMNUL, acum Mă voi înălţa, acum voi fi înălţat! 11 Zămisliţi pleavă şi naşteţi paie; suflarea voastră este un foc care vă va nimici. 12 Popoarele vor arde ca varul nestins, ca spinii tăiaţi, care ard în foc. 13 Voi, cei de departe, auziţi ce am făcut! Voi, cei de aproape, recunoaşteţi-Mi puterea!» " Isaia 33:1-13

Poporul din Iuda vede ca Egiptul nu da nici un semn ca i-ar ajuta. Degeaba au trimis bogatiile ....! Pactul cu Asiria e in zadar. Ca si lacustele, asirienii, distrusesera totul in jur. Frumusetea Libanului se usca, nimic nu mai era in Saron, Basan si Carmel. Tot ce fusese roditor si frumos era acum distrus. Ei erau captivi in Ierusalim. Ajutorul nu venea de unde sperau ei ... Si, ce era mai grav ... marea majoritate a populatiei cautau ajutor la oameni, faceau tot felul de scenarii politice, economice, sociale.

Isaia vede starea poporului si face o rugaciune disperata catre Domnul. Din istorie si din proprie experienta stia cine este Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iuda. Stia de minunile ce le facuse pentru poporul Sau. Iuda era a Lui. Mijloceste pentru popor. Nu cred ca face rugaciunea asta in ascuns, de unul singur, prin cine stie ce ungher dosit. Cred ca era impreuna cu cei ce ramasesera credinciosi Domnului. Ei trebuiau sa auda rugaciunea asta, sa nu isi piarda speranta. E o rugaciune de lauda la adresa Domnului si ei au nevoie sa auda asta.

Omeneste ... situatia lor este una disperata. Nici un ajutor nu se intrevede. Israel e deja in robie ... neamurile lor din Iuda care nu locuiau in Iersualim erau deja robi sau ucisi. Despre asirieni auzisera povesti de groaza, cu scenarii de cruzime ce intreceau orice imaginatie ... Si, acestia erau la un zid departe de ei.... Unde sa se duca? La cine sa caute ajutor?

Mai mult de atat, asirienii aveau oameni care stiau evreieste si aveau grija sa strige tare ca sa auda iudeii din Iersualim cam ce gandeau ei. 2 Regi 18:"28 Atunci Rab-Şache s-a ridicat şi a strigat tare în limba iudaică, astfel: 
- Ascultaţi cuvântul marelui împărat, împăratul Asiriei!
29 Aşa vorbeşte împăratul: 
„Nu-l lăsaţi pe Ezechia să vă amăgească, pentru că el nu va putea să vă izbăvească din mâna mea! 
30 Nu-l lăsaţi pe Ezechia să vă convingă să vă încredeţi în Domnul, zicându-vă: «Cu siguranţă Domnul ne va izbăvi şi cetatea aceasta nu va fi dată în mâinile împăratului Asiriei!»
31 Nu-l ascultaţi pe Ezechia căci aşa vorbeşte împăratul Asiriei: «Faceţi pace cu mine şi veniţi afară la mine. Atunci fiecare dintre voi va mânca din via lui şi din smochinul lui şi va bea apă din fântâna lui, 32 până voi veni şi vă voi lua într-o ţară ca a voastră, o ţară cu belşug de grâne şi de vin, de pâine şi de vii, de măsline şi de miere. Astfel veţi trăi şi nu veţi muri. 
Nu-l ascultaţi pe Ezechia fiindcă el vă îndrumă greşit când pretinde că Domnul vă va salva. 33 Şi-a izbăvit vreodată vreunul dintre zeii neamurilor ţara din mâna împăratului Asiriei? 34 Unde sunt zeii Hamatului şi ai Arpadului? Unde sunt zeii Sefarvayimului, ai Henei şi ai Ivei? Au putut ei salva Samaria din mâna mea? 35 Care dintre toţi zeii acestor ţări şi-au izbăvit ţara din mâna mea? Prin urmare, cum ar putea Domnul să izbăvească Ierusalimul din mâna mea?»“"

Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov, Cel ce face minuni, Regele lui Iuda era asemuit cu unul dintre zeii paganilor. Iudeii erau indemnati de catre cotropitori sa capituleze, sa se predea, sa nu asculte de Ezechia, de Domnul. Si asirienii chiar se credeau biruitori. Nu stiau ca Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Iacov nu se lasa batjocorit.

Un document din acea vreme (Ancient Near Eastern Texts Relating to the Old Testament, 2nd ed. Princeton University Press, 1955, pg 288), scris de scribii lui Sanherib, spune despre legamantul incheiat intre Asiria si Iuda si regii acestora, Ezechia si Sanherib. Ezechia a trimis la Ninive, capitala Asiriei, 30 de talanti de aur, 800 de talanti de argint, fetele lui, concubinele, barbati si femei muzicieni. 

Ezechia, regele din Iuda, trimite o delegatie la Isaia. Vrea sa auda un mesaj din partea Domnului. 2 Regi 19: "
5 Când slujitorii regelui Ezechia au venit la Isaia, 6 acesta le-a zis:
– Să-i spuneţi stăpânului vostru că aşa vorbeşte Domnul: 
„Nu te speria de cuvintele pe care le-ai auzit şi cu care slujitorii împăratului Asiriei M-au blasfemiat. 7 Iată, voi pune în el un duh şi astfel, la auzirea unui zvon, se va întoarce în ţara lui; şi voi face să cadă ucis de sabie chiar în ţara lui.“"

Dar ... legamantul nu este tinut de Asiria. Egiptul i-a lasat balta. Dar, vine Isaia cu un mesaj incurajator din partea Domnului. El este Cel ce va ajuta pe Iuda. El va lupta cu Asiria. El o va nimici. Asirienii aud despre asta si isi bat joc de Iuda, de Ezechia si mai mult de atat, de Dumnezeu. 

Istoria imi dovedeste ca Asiria va pieri de pe harta lumii in 100 de ani. Sanherib pleaca acasa dupa ce Ingerul Domnului ii omoara 185000 de soldati. Ajuns acasa, Sanherib este omorat de propriii lui fii. In 612 BC cetatea Ninive este cucerita si in 605 la Carchemis guvernul asirian plecat in exil este distrus. 

Iudeii vremii lui Isaia au auzit de vestea asta de la profetul lor. Parea incredibil ca acestia sa fie distrusi, sa dispara de pe harta ... Biblia insa imi dovedeste ca ceea ce spune Dumnezeu se implineste litera cu litera.

Nu sunt in anul 700 BC ci in 2012 si am si eu asirienii mei, in diverse forme. La cine caut ajutor cand totul pare imposibil? La cine strig cand omeneste vorbind nu mai e nimic de facut? Cine e specialist in minuni, imposibil? 
Hadera - Imagine preluata de la IHeartIsrael.org

Niciun comentariu: