luni, 14 decembrie 2020

învăț din istorie

 Ziua 14

Cine nu învață din istorie este condamnat să o repete. Asta este o vorbă înțeleaptă care m-a încurajat să citesc mai mult, să aflu istoria de dincolo de manuale, să citesc cum au trăit și scris alții istoria.

Gulagul, Holocaustul, genocidul din Ruanda și ideile inovatoare a lui Mao Tse Tung fac parte din istoria recentă a noastră. Nici la noi lucrurile nu au stat roz însă nici chiar ca la ei. Fiecare dintre noi ar trebui să tresară când aude de Siberia, de Auschwitz, de lagărele de Coreea de Nord și de politica din China, de regimurile unor state.

De-a lungul istoriei, văd că s-au ridicat conducători care au vrut cu orice preț să rămână în istorie. Când s-a născut Moise, Faraonul de atunci poruncise ca toți băieții evrei să moară la naștere și acea moarte să apară ... inocentă. Moașelor le era teamă de Dumnezeul evreilor și mulți băieți se nasc și trăiesc spre marea disperare a lui Faraon care dă edictul ca băieții evrei să fie omorâți, să trăiască doar fetele.

Nu am copii dar cred că m-aș face luntre și punte ca să îmi salvez copilul când s-ar da așa un edict.

Mesia se naște pe timpul lui Irod. Acest Irod a rămas faimos în istorie pentru infanticid, crimă și nebunie.

Un alt semn după care trebuia recunoscut Mesia era infanticidul din timpul nașterii sale. Ieremia este profetul care anunță acest fapt. 15. Asa vorbeste Domnul: "Un tipat se aude la Rama, plangeri si lacrimi amare: Rahela isi plange copiii; si nu vrea sa se mangaie pentru copiii ei, caci nu mai sunt!"” Ieremia 31:15

Un alt semn după care Îl recunoaștem pe Mesia ni-l dă Osea în cartea lui. Osea 11:1b “am chemat pe fiul Meu din Egipt.

Pruncul Isus se naște, lui Irod i se mărește nebunia când află că un rege s-a născut. El își omorâse mama și copiii crezând că așa își asigură domnia. I-a chemat pe preoți și învățati să îi spună despre Regele pe care îl așteptau evreii, despre profeții. Folosește tot felul de tertipuri pentru a afla mai multe de la magi și de la învățați. Voia ca Regele care S-a născut să moară. Așa ca dă edictul ca toti băieții până în doi ani să fie uciși.

Nu avea habar că sub ochii lui se împlinesc profețiile, că există Cineva mai mare ca El, că Dumnezeul lui Israel are un plan și că oricât s-ar chinui Irod să fie rege nemuritor, va rămâne in istorie ca un monstru dornic de putere, dominat de ură și răutate.

Niciun comentariu: