duminică, 13 decembrie 2020

mă pregătesc să celebrez Sărbătoarea Luminii

 Un mare erou național este Ștefan Cel Mare. Trebuie să mărturisesc că nu știu nici o vorbă înțeleaptă spusă de el. Știu că a iubit mult, s-a luptat cu turcii și a zidit biserici, era mic de statura și a murit de gută. Informația despre Mesia e la de bogată în conținut?

Mi-i tare drag Avraam. Dumnezeu îi vorbește și Avraam ascultă. Dar nu acționează în tăcere. Avraam îi spune Sarei ce i-a spus Dumnezeu. Aduce la cunoștința slujitorilor săi decizia de a asculta ceea ce i-a spus Dumnezeu. Își anunță familia că Dumnezeu i-a vorbit și că el a decis să asculte, că își ia familia și pleacă. Mesajul Lui Dumnezeu a fost auzit de către alții și apoi ... vestea a circulat.  

Experiențele trăite de Avraam au fost povestite lui Isaac. Iacov și Esau aveau cam 15 ani când Avraam moare. Cred cu tărie că nepoții au aflat multe detalii din viața lui Avraam. Iacov povestește copiilor săi despre ceea ce a auzit de la Avraam, de la Isaac dar și despre experiențele proprii.

Când poporul a devenit numeros, Dumnezeu a ridicat profeți prin care a vorbit poporului. Unul dintre ei este Moise. Și marele Moise anunță poporului 15. Domnul Dumnezeul tău îți va ridica din mijlocul tău, dintre frații tăi, un proroc ca mine: să ascultați de el!” Deuteronom 18:15. Ceea ce i-a anunțat Moise a fost spus mai departe. Fiecare evreu din popor aștepta venirea Proorocului. Știau că acesta i-a fost promis lui Avraam, Isaac și Iacov și apoi urmăreau seminția lui Iuda.

David și Daniel ne mai dau câteva indicii despre Mesia. În vechime, la investirea unui împărat, profetul turna ulei pe capul celui care urma să urce pe tron. Aflu despre Mesia că va fi un împărat veșnic, un împărat uns de Dumnezeu. “6. Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este veșnic; toiagul de domnie al Împărăției Tale este un toiag de dreptate. 7. Tu iubești neprihănirea și urăști răutatea. De aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te-a uns cu un untdelemn de bucurie, mai presus decât pe tovarășii Tăi de slujbă.” Psalmul 45:6-7

 44. Dar în vremea acestor împărați, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăție care nu va fi nimicită niciodată și care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor. Ea va sfărâma și va nimici toate acele împărății, și ea însăși va dăinui veșnic.” Daniel 2:44

Zilele acestea, poporul evreu sărbătorește Hanuca sau sărbătoarea luminii. Creștinii așteaptă să celebreze venirea Lui Mesia. Apostolul Ioan ne spune despre Mesia că este Lumina lumii (Ioan 1). Deci sărbătorea Nașterii Domnului este sărbătoarea Luminii promise, a celei așteptate, a celei venite în lume.

Bucuria anticipării sărbătorii crește o dată cu acumularea și asimilarea acestor informații. Acum, cunosc mai multe detalii despre Mesia. Sărbătoarea este despre El, despre Cel Venit de Sus, despre Lumina care luminează viața mea.

 


 

Niciun comentariu: