joi, 10 decembrie 2020

povești și povești

 Am ajuns în ziua a zecea a provocării de Advent. Provocarea asta mi l-a scos puțin pe Moise din gânduri dar voi reveni la el după cele 24 de zile ale Adventului. Îmi place să citesc, îmi plac poveștile și povestirile cu tâlc. Pe paginile Noului Testament văd că Isus, Mesia, Cel Venit de Sus a folosit multe pilde. Cred că folosindu-te de o poveste înveți mai mult decât dintr-o frază filosofică. Povestea e pentru oricine, o poate înțelege un copil, un adult și unul cu părul alb. Filosofie nu face oricine.

Asaf, a fost un mare cantautor și muzician al vremii lui David și a lui Solomon. Dar citind atent văd că el era și profet. În Psalmul 78:2-4 găsesc scris “2. Imi deschid gura si vorbesc in pilde, vestesc intelepciunea vremurilor stravechi. 3. Ce am auzit, ce stim, ce ne-au povestit parintii nostri, 4. nu vom ascunde de copiii lor; ci vom vesti neamului de oameni care va veni laudele Domnului, puterea Lui si minunile pe care le-a facut.”

Isaia cânta și el această profeție și completează ceea ce a scris Asaf:

“9. El a zis atunci: "Du-te si spune poporului acestuia: "Intruna veti auzi, si nu veti intelege; intruna veti vedea, si nu veti pricepe!" 10. Impietreste inima acestui popor, fa-l tare de urechi si astupa-i ochii, ca sa nu vada cu ochii, sa n-auda cu urechile, sa nu inteleaga cu inima, sa nu se intoarca la Mine, si sa nu fie tamaduit."” Isaia 6:9-10

Pildele pot rămâne povești frumoase sau pot avea tâlc și-mi pot schimba viața. Mă pot hrăni ca bebelușii toată viața cu povești sau pot să las adevărurile din pilde să aprindă viața din mine.

Isus, înainte de a înălța la cer ne-a promis un Mângâietor, pe Cineva care ne va ajuta să înțelegem ce citim, care să va ajuta să înțelegem Scriptura – dacă o citim, Cineva care ne va ajuta să conexăm informațiile citite în Scriptură. Duhul Domnului este Cel care mă ajută să văd în poveștile sau pildele Lui Isus mai mult decât o poveste cu tâlc.

Niciun comentariu: