marți, 19 decembrie 2023

Casa Lui, casa lor...

David vrea să construiască Domnului o casă. Îi lasă fiului său Solomon, schițele, materialele necesare construcției, bani, aur și muncitori iscusiți angajați cu conctracte de muncă pe o lungă perioadă de timp.

Solomon construiește o casă Domnului, casa aceasta era în Ierusalim, și se numea Templul Domnului. Era Casa Domnului. Era o capodoperă artistică. Mai mult de atât, Domnul a ales să asculte rugăciunea lui Solomon, și Și-a pus Numele peste această casă. Domnul vorbește despre Templu ca despre Casa Lui.

Numai că oamenii, la fel ca astăzi, își aleg felul de a-și trăi credința, aleg cum să creadă, ce să creadă, cât din Scriptură să creadă și să aplice, cât să-și însușească de la alții. Robia babiloniană a ajutat la corectarea modului de a-L vedea pe Dumneze, însă a adus și multă strictețe în a trăi credința. O strictețe mai mare decât prevedea Scriptura.

Necredința și amestecul de credințe duc poporul în robie. Sincretismul părea frumos, până au ajuns în robie.

Ieremia, pe vremea robiei babiloniene, spune poporului despre decizia Domnului în ceea ce privește Casa Lui, Mi-am părăsit casa și Mi-am lăsat moștenirea, Mi-am dat pe iubita Mea în mâinile vrăjmaților ei.” Ieremia 12:7

Din cauza necredinței, Domnul își părăsește Casa, își abandonează poporul despre care știm că era “iubita Mea”. Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov vorbește despre poporul Său ca despre iubita Lui. Poporul Îl părăsise, și El îi abandonează pentru o vreme... urmărind lucrurile din umbră.

Domnul alege să trimită pe Ieremia ca să spună poporului Său “Dar dacă nu veți asculta cuvintele acestea, pe Mine însumi jur, zice Domnul, că această casă va ajunge o dărâmătură!"” Ieremia 22:5

Istoria ne dovedește că cuvintele Domnului s-au împlinit. Templul a fost dărâmat în timpul robiei babiloniene, a fost reconstruit de Ezra și Neemia. Irod îl renovează și îi dă o nouă strălucire, iar în anul 70, după Christos, templul este dărâmat. Rămâne în picioare doar o porțiune de zid, reconstruit și reamenajat, cunoscut ca Western Wall – loc sacru pentru poporul Israel.

Domnul le reamintește cum trebuie întâmpinat Cel ce vine la Casa Domnului Binecuvantat să fie cel cel vine în Numele Domnului! Vă binecuvântăm din Casa Domnului.” Psalmul 118:26

Isus-Yeshua vorbește poporului despre Casa Lui, “Iată că vi se lasă casa pustie; căci vă spun că de acum încolo nu Mă veți mai vedea până când veți zice: "Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului!"” Matei 23:38-39

Isus, Dumnezeu Întrupat, vorbește despre templu ca despre casa lor, a poporului Israel... nu mai era Casa Lui.

Va fi numită din nou Casa Lui atunci când poporul Îl va alege pe Isus-Yeshua ca Domn și Dumnezeu, când I se va spune "Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului!"

Niciun comentariu: