sâmbătă, 9 decembrie 2023

îl las pe Matei să mă învețe despre Yeshua

În ultima vreme stau” mai mult la povești cu Matei, evanghelistul Matei. Îl descos și îl las să mă învețe și mentoreze. Cu cât stau mai mult cu el, cu atât realizez cât de puține știu.

Era evreu, numele lui era Levi, a avut o funcție publică și anume aceea de colector de taxe, era un om învățat, un om care-și consemna lucrurile, un om bun la hârtii și documente, avea avere, casă, prieteni, îi plăcea să aibe casa plină cu oameni. Era un bun cunoscător al Scripturilor, era dornic de cunoaștere, era dispus să învețe.

Știa profețiile și Îl aștepta pe Mesia. Când Mesia S-a întrupat, veștile despre tulburarea publică a lui Irod, ordinul de a fi uciși toți pruncii băieți sub vârsta de doi ani, poveștile păstorilor cărora li s-au arătat îngerii au ajuns și la Matei. Auzise poveștile celor care fuseseră prezenți la botezul Lui Isus-Yeshua. Știa ce înseamnă Numele Yeshua atât de vehiculat pe buzele celor care treceau pe la el ca să-și plătească dările.

A pus cap la cap poveștile cu profețiile și când Isus-Yeshua a venit la el, și l-a chemat să Îl urmeze, Matei știa cine îl cheamă și pe cine urmează, știa că Dumnezeu întrupat era în fața lui. Și-a dat demisia și L-a urmat pe Isus.

Într-un fel, Matei a fost secretarul lui Isus-Yeshua. El este cel care menționează în cartea sa 61 de profeții demonstrând că toate acestea sunt împlinite în Isus-Yeshua.

Pentru Matei, plimbările prin cetăți și localități nu sunt simple și pure întâmplări. El le conexează cu profețiile din Scripturi. El vede cum acestea se împlinesc sub ochii lui, el este martor la ele.

A părăsit Nazaretul și a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în ținutul lui Zabulon si Neftali, ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul Isaia, care zice: "Țara lui Zabulon și țara lui Neftali, înspre mare, dincolo de Iordan, Galileea Neamurilor, norodul acesta, care zăcea în întuneric, a văzut o mare lumină; și peste cei ce zăceau în ținutul și în umbra morții a răsărit lumina."” Matei 4:13-16

Isaia este cel care scrie această profeție cu cel puțin 600 de ani înainte ca evenimentele să se întâmple.

Totuși întunericul nu va împărăți veșnic pe pământul în care acum este necaz. După cum în vremurile trecute a acoperit cu ocară țara lui Zabulon și țara lui Neftali, în vremurile viitoare va acoperi cu slavă ținutul de lângă mare, țara de dincolo de Iordan, Galileea neamurilor. Poporul care umbla în întuneric vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în țara umbrei morții răsare o lumină.” Isaia 9:1-2

Niciun comentariu: