miercuri, 13 decembrie 2023

Iona și Isus

De mic copil am știut povestea lui Iona, de încăpățânarea lui, de refuzul lui de a asculta și de a spune unei cetăți că Dumnezeu o cheamă să se pocăiască, adica să se întoarcă la El. Dar Iona voia ca ei să moară. Credea că dacă nu ascultă și fuge de Domnul, toți cei din Ninive vor muri. Iona credea că așa e corect și drept.

Își cumpără bilet scump și pleacă departe de Ninive, cât mai departe credea el că va ajunge. Domnul Îl lasă să-și cumpere bilet, să-și mănânce frustrarea și neascultarea în suc propriu, îl lasă să plece pe mare așa cum și-a dorit Iona.

Numai că Dumnezeu stârnește o furtună cumplită. Căpitanul și marinarii nu mai văzuseră așa dezlănțuire a naturii. Au realizat că e ceva mai mult decât o simplă furtună. Fiecare au început să strige către dumnezeul lui.

Iona dormea dus. Era obosit de insitențele Lui Dumnezeu de a merge la Ninive, de dragostea Lui plină de compasiune pentru oamenii care nu Îl ascultau, de mesajul acesta pe care trebuia să îl ducă...

Marinarii îl găsesc dormind buștean.

Iona nu se sperie de furtună, realizează că furtuna este din cauza lui și roagă marinarii să îl arunce în mare. Știa că furtuna se va potoli pentru corabie și marinari, dar nu și pentru el. Și era adevărat.

Ajunge în mare și este înghițit de un pește mare. Stă în stomacul peștelui trei zile. Între timp, se roagă Domnului, și Domnul face peștele să îl ducă cât mai aproape de Ninive. Ajunge în cetate, spune mesajul, iese din cetate și se așează pe un deal așteptând să vadă cum va fi distrusă cetatea cu tot cu oamenii ei.

Numai că în așteptarea asta, vede că oamenii se îmbracă în sac și cenușă, se pocăiesc de păcatele lor și se întorc la Domnul. Iona crapă de ciudă... Asta nu era drept...

Cu toate acestea, Iona este considerat un profet al Domnului. Iona a fost un om pe care Domnul L-a folosit pentru salvarea unei cetăți.

Știam povestea. Făcea parte din istoria poporului evreu. Dar ce caută în Noul Testament? De ce o aduce Matei în același context cu al Lui Isus-Yeshua? Ce legătură este între cei doi? Ce îi leagă?

Căci, după cum Iona a stat trei zile și trei nopti în pântecele chitului, tot așa și Fiul omului va sta trei zile și trei nopți în inima pământului.” Matei 12:40

Domnul a trimis un pește mare să înghită pe Iona, și Iona a stat în pântecele peștelui trei zile și trei nopți.” Iona 1:17

Isus Însuși face conexiunea aceasta în fața poporului, a învățaților și a oamenilor religioși. Iona a fost un semn, un om trimis cu un mesaj, trei zile și trei nopți a stat în burta peștelui.

Isus a stat trei zile și trei nopți în inima pământului, a murit, a înviat și S-a înălțat la cer.

Niciun comentariu: