luni, 11 decembrie 2023

ce aduce Isus?

O dilemă mare m-a urmărit multă vreme în copilărie și adolescență. Sunt câteva versete care mi-au dat de furcă, nu le înțelegeam, și nu știam cum să mă raportez la ele.
“Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa și pe noră de soacra sa. Și omul va avea de vrăjmași chiar pe cei din casa lui.” Matei 10:35-38
Isus-Yeshua spune cuvintele astea. Cum să mă raportez la ele? Ce fel de despărțire va face? De ce ne vom despărți? Nu le va fi dor părinților mei de mine? Mie nu îmi va fi dor?
Totuși, ce fel de despărțire va fi?
Unii Îl consideră pe Isus un om bun care a rămas în istorie, unii cred că a fost un profet, unii cred că Isus este Dumnezeul creștinilor așa cum Allah este dumnezeul musulmanilor. Unii nu pot accepta faptul că Dumnezeu este Tată, Fiu și Duh, toți trei în aceeași Persoană. Ideea este inacceptabilă.
Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov este cunoscut ca Dumnezeul evreilor, al poporului Israel. Despre asta citesc în Scripturi. El este Singurul Dumnezeu.
“Ascultă, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn” Deuteronom 6:4
Asta rostește fiecare evreu dimineața și seara, la venire și la plecare, în călătorie sau acasă. Faptul că Dumnezeu are un Fiu, că El se întrupează și trăiește o vreme pe pământ a rămas pentru unii… de neacceptat. Faptul că Dumnezeu, în planul Lui, alege să Îi primească și pe neevrei, să le ofere mântuirea prin Isus Christos este ne neimaginat. Era o distincție clară între evrei și celelalte popoare. Puteai să te convertești, să Îl accepți pe Dumnezeu lui Avraam, Isaac și Iacov ca Dumnezeu, să practici legea, să te integrezi în popor. Biblia ne confirm astfel de cazuri.
Acesta era contextul în care Isus-Yeshua spune cuvintele acestea.
Astăzi contextual este cam același.
Să spui că eşti Fiul Lui Dumnezeu, că Dumnezeu a fost văzut de către Fiul Său, să vorbești despre Dumnezeu ca Tată și să afirmi că Tu și El sunteți una era considerată blasfemie, trebuia să fii ucis.
Cuvintele Lui Isus sunt rostite într-un astfel de cadru. Cine alegea să creadă că Isus-Yeshua este Fiul Lui Dumnezeu era renegat de familie. Această hotărâre îi făcea pe ai săi din casă să îl considere vrăjmaș al ideilor și concepțiilor lor. Dar astfel de rupturi se întâmplă și în zilele noastre.
Acceptând că Isus-Yeshua este Fiul Lui Dumnezeu, crezând că El este jertfa pentru păcatul omenirii și în sângele Lui am iertarea, mântuirea și eliberarea, îi va face pe cei din casa mea, cunoscuții mei să-mi devină vrăjmași. Dacă ei nu cred ca mine, relațiile în familie se vor schimba.
În unele cazuri, oamenii aleg să se dezică de cei care aleg să Îl urmeze pe Isus. În altele, se păstrează relația.
Mărturisind-mi credința în Isus Christos-Yeshua HaMaschiach în fața celor care nu cred în El, mă așează pe poziție opusă, diferită. Uneori voi fi tratată diferențiat din cauza credinței mele. Uneori voi suferi batjocori și umilințe din această cauză. Cunosc povești ale martirilor, ale oamenilor care au îndurat persecuțiile pentru că au crezut în Isus Christos.
Levi sau Matei – Matityahu mă ajută să realizez că și acest aspect despre Isus-Yeshua fusese prevestit. Învățăturile Lui vor da peste cap familii întregi, se vor porni lupte în familii.
Profetul Mica profețise despre asta, “Căci fiul batjocorește pe tatăl, fata se scoală împotriva mamei ei, nora, împotriva soacrei sale; vrăjmașii omului sunt cei din casa lui! -” Mica 7:6

Niciun comentariu: