marți, 5 decembrie 2023

Irod și bocetul Rahelei

De-a lungul istoriei am citit despre monarhi care dădeau legi pentru purificare etnică, pentru a-și asigura domnia, pentru a ucide potențialii urmași legali din familia lui, sau pentru a eradica un popor.

Faraon, pe timpul lui Moise, a dat un ordin care a adus multă durere în rândul poporului evreu care era atunci în robie. Citesc că Iochebed, mama lui Moise, l-a ascuns pe copil, și apoi l-a pus într-un coș rugându-se Dumnezeului lui Avraam, Isaac și Iacov să-l salveze. Și El a făcut-o!

Profetul Ieremia face o proorocie și o leagă de Rahela. El ne provoacă să ne amintim cum a murit aceasta și unde a fost îngropată. Cine a fost Rahela? Preaiubita soție a lui Iacov-Israel. Cum a murit? Dând naștere fiului ei Beanimin. Unde a murit? La Rama. Detaliile acestea mă ajută să înțeleg Scriptura mai mult și mai bine.

15. Așa vorbește Domnul: "Un țipăt se aude la Rama, plângeri și lacrimi amare: Rahela își plânge copiii; și nu vrea să se mângaie pentru copiii ei, căci nu mai sunt!"” Ieremia 31:15

Matei, ucenicul lui Isus – Yeshua, cunoștea Scriptura. El ne ajută să înțelegem cum profețiile Scripturii se împlinesc rând pe rând și că Isus – Yeshua este Christos – Mesia (Mashiach).

14. Iosif s-a sculat, a luat Pruncul și pe mama Lui, noaptea, și a plecat în Egipt.

15. Acolo a rămas până la moartea lui Irod, ca să se împlinească ce fusese vestit de Domnul prin prorocul care zice: "Am chemat pe Fiul Meu din Egipt."

16. Atunci Irod, când a văzut că fusese înșelat de magi, s-a mâniat foarte tare și a trimis să omoare pe toți pruncii de parte bărbătească, de la doi ani în jos, care erau în Betleem și în toate împrejurimile lui, potrivit cu vremea pe care o aflase întocmai de la magi.”

“17. Atunci s-a împlinit ce fusese vestit prin prorocul Ieremia, care zice:

18. "Un țipăt s-a auzit în Rama, plângere și bocet mult: Rahela își jelea copiii și nu voia să fie mângâiată, pentru că nu mai erau."” Matei 2:14-18

Irod vrea să domnească cât mai mult, dacă se poate veșnic. Dorește să își asigure domnia. Magii îi dau peste cap ideile cu vestea nașterii unui rege. Clar că Irod știa că era vorba despre Regele Iudeilor, că era vorba despre un evreu, că era urmașul lui David din seminția lui Iuda.

Ordinul este dat și evreicele își plâng copiii uciși din ordinal împăratului. Se vehiculează că ar fi fost 14000, 64000 sau 144000 de copii uciși atunci.

Dar Pruncul Isus-Yeshua era deja în Egipt, în siguranță.

Nu pot să nu văd cum planul Lui Dumnezeu se împlinește cu fiecare Cuvânt al Scripturii și-mi reamintesc un alt text, “Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece.” Matei 24:35

Niciun comentariu: