luni, 18 decembrie 2023

Isus era fiul lui David

Îmi place să descopăr detalii și informații despre familia mea, despre înaintașii mei, să știu cine sunt, a cui sunt, ce făceau, ce meserii și afaceri învârteau, ce vicii aveau, de unde am moștenit darurile și abilitățile pe care le am.

Matei mă ajută să înțeleg mai bine Scriptura, să pun evenimentele în ordine, să realizez o dată în plus că nu există o ruptură între Scriptura de care ne pomenește el și de ceea ce cunosc astăzi ca Noul Testament. Scrierile apostolilor sunt o continuarea firească a scrierilor Scripturii, arătând împlinirea profețiilor, descoperindu-mi planul Domnului.

Genealogia lui Matei despre Isus mă duce până la Avraam, însă Matei face o referire interesantă, Îl numește pe Isus fiul lui David. Recitind genealogia văd că Solomon este fiul lui David.

Eu sunt fiica lui Andrei, însă cu două generații mai în urmă, există un alt Andrei care are tot dreptul să spună că sunt fiica lui, sunt urmașa lui. Bunicul matern spunea mereu că sunt a lui, iar asta mă enerva tare. La acea vreme, nu înțelegeam că ceea ce spunea era adevărat. Eram a lui deși eram fiica fiicei lui.

Cartea neamului lui Isus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam” Matei 1:1

Isus Hristos – Yeshua HaMashiach este fiul lui David, fiul lui Avraam. Maria-Miriam, mama Lui Isus, cât și Iosif – tatăl adoptiv sunt urmașii lui David, ai lui Avraam. Îmi reamintesc că Maria a rămas însărcinată de la Duhul Sfânt, că Iosif a avut rolul de tată adoptiv.

David, omul după înima Lui Dumnezeu, în psalmul lui scrie, “Domnul a zis Domnului meu: "Șezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmașii Tăi sub picioarele Tale."” Psalmul 110:1

Pe baza promisiunii lui Dumnezeu, David a știut că un urmaș al lui va fi veșnic pe tron. Nu știu cât a înțeles din acea promisiune. Poate că a înțeles mai mult decât cred și pot pricepe eu. Dar indiferent de cât a înțeles, David a crezut promisiunile Domnului, și a trăit crezîndu-L pe Domnul pe cuvânt.

Cuvintele lui David sunt o profeție care se împlinește în urmașul său, Isus Christos.

Matei ne descrie cum Isus stătea de vorbă cu fariseii – învățații și liderii religioși ai vremii. Aceștia se întrebau cine este El, de ce afirmă anumite lucruri despre El, deși știau Scriptura la literă, se pare că la fel ca mine, nu puteau pune informațiile cap la cap.

Și Isus le-a zis: "Cum atunci David, fiind insuflat de Duhul, Îl numește Domn, când zice:

"Domnul a zis Domnului Meu: "Șezi la dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmașii Tăi sub picioarele Tale"?

Deci dacă David Îl numește Domn, cum este El fiul lui?"” Matei 22:43-45

Duhul Sfânt sau Duhul Domnului îl însuflă/inspiră pe David să scrie cuvintele din Psalm, îl ajută să scrie această profeție.

Din punct de vedere uman, Isus este fiul/urmașul lui David.

Din punct de vedere divin, Isus este Dumnezeu întrupat, Fiul Lui Dumnezeu, este Domnul și Dumnezeul lui David.

Niciun comentariu: